Vitamine D tekort symptomen

Wat zijn de symptomen van vitamine D tekort? Waar is vitamine D goed voor? En wat is de oorzaak van vitamine D tekort? Deze vragen zullen wij voor u beantwoorden. Lees snel verder om erachter te komen.

Wat is het?

Vitamine D is geen vitamine, maar is een oplosbaar hormoon. Deze is in vet oplosbaar en zorgt voor de opname van calcium en fosfaat in uw lichaam. U kunt het hormoon vinden in diverse voeding en supplementen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: visolie, eieren, avocado, roomboter, haring, markreel, zalm en sardientjes. Met behulp van zonlicht, maakt ons lichaam zelf ook vitamine D aan.

Waar is vitamine D goed voor?

Ieder mens heeft vitamine D nodig voor een goed werkend immuunsysteem, de groei en het behoud van stevige tanden en botten en een goede werking van de spieren. De juiste hoeveelheid vitamine D die een mens nodig heeft ligt tussen de 10 en 20 microgram. De hoeveelheid verschilt per leeftijdsgroep. Vraag dus altijd na wat voor u de juiste hoeveelheid is.

De symptomen

Een tekort aan vitamine D kent diverse symptomen. We sommen ze voor u op:

  • Tekort aan energie
  •  U voelt zich vermoeid
  • Brose botten / zwakkere botten
  • Tandvlees gaat bloeden
  • Pijn of kramp aan spieren en gewrichten
  • U ervaart lusteloosheid
  • Angstaanvallen
Bovenstaande klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben. Om er zeker van te zijn dat u vitamine D tekort heeft, moet u een bloedonderzoek doen of u kunt een test doen bij onze orthomoleculair therapeut.

Vitamine D tekort oorzaak

Wanneer u te weinig in het zonlicht bent, ontstaat er een tekort aan vitamine D. Een vitamine D tekort kan ook ontstaan door te weinig van de juiste voeding in te nemen. In de meeste gevallen is een gebrek aan zonlicht de oorzaak van een vitamine d tekort omdat 90% van vitamine D in je lichaam wordt aangemaakt door zonlicht.

Bewust & Gezond

Wilt u meer weten over Vitamine D of wilt u een test laten uitvoeren door onze orthomoleculair therapeut? Neem dan contact met ons op. Onze orthomoleculair therapeut zal dan zo snel mogelijk een afspraak met u inplannen.

© Copyright – Bewust & Gezond​ – privacy verklaring