Klachten vitamine d tekort

Wat is Vitamine D?

Vitamine D is een in vet oplosbaar hormoon dat u kunt vinden in diverse voeding en supplementen. Enkele voorbeelden waarin u vitamine D vindt: roomboter, avocado, visolie, haring en makreel etc. Vitamine D zorgt voor de opname van calcium en fosfaat in uw lichaam. Ons lichaam maakt ook zelf vitamine D aan, door middel van zonlicht.
sunset, birds, clouds

Waar is het goed voor?

Ons lichaam heeft vitamine D nodig voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden, goede werking van de spieren en tot slot een goed functionerend immuunsysteem. Een mens heeft tussen de 10 en 20 microgram aan vitamine D nodig. De hoeveelheid verschilt per leeftijdscategorie. Het is verstandig om na te vragen welke hoeveelheid wenselijk is voor uw lichaam op uw leeftijd. Daar kan onze orthomoleculair therapeut u in adviseren.

Wat zijn de klachten bij vitamine D tekort?

Wanneer u een vitamine D tekort heeft, zijn dit enkele klachten die u ervaart:

  • Weinig energie
  • Vermoeidheid
  • Zwakke botten
  • Bloedend tandvlees
  • Pijn aan spieren en gewrichten
  • Kramp in spieren
  • Lusteloosheid
  • Angstaanvallen

Bovenstaande klachten kunnen duiden op een vitamine D tekort. Deze klachten kunnen namelijk ook een andere oorzaak hebben.

De oorzaak

90% van de vitamine D in ons lichaam, wordt aangemaakt door zonlicht. Simpelweg door buiten te zijn. Bent u amper of alleen ’s avonds buiten? Dan ontstaat er een tekort aan vitamine D. Vitamine D kunt u aanvullen door de juiste voeding te eten of door overdag meer naar buiten te gaan. Het is verstandig om met een orthomoleculair in gesprek te gaan wanneer u klachten ervaart die passen bij een tekort aan vitamine D. Zij kan dan een test doen om te achterhalen of er daadwerkelijk sprake is van een tekort of dat er een andere oorzaak is.

Bewust & Gezond

Wilt u meer weten over Vitamine D of wilt u een test doen door onze orthomoleculair therapeut? Neem dan contact met ons op. Onze orthomoleculair therapeut zal dan een afspraak met u inplannen.

© Copyright – Bewust & Gezond​ – privacy verklaring